MOJA LISTA IZGOVORA
Dani, mjeseci pa i godine prolaze, a ti se još nisi odlučila započeti sa samopregledima ili se uputiti kod doktora. U nastavku donosimo listu izgovora zbog kojih to nisi učinila. Pročitaj ih i reci sama sebi prepoznaješ li se u njima.
I zapamti - to su samo izgovori. Ništa nije važnije od tvoga zdravlja.
TO SE
DOGAĐA
NEKOM
DRUGOM
Kada gledaš na TV-u ratove koji se vode na Bliskom Istoku ili posljedice velikih prirodnih katastrofa, normalno je da pomisliš: "To se događa nekom drugom". U ljudskoj je prirodi da manje intenzivno proživljava stvari koje mu se čine dalekima. Međutim, rak dojke nije tako daleko. Nažalost, on je
tu među nama. Svake godine od njega oboli preko 2.700, a čak 1.000 ih premine.
Pritom nije važno imaš li bolje ili lošije gene. Tek 15% oboljelih žena ima u porodici nekog ko je obolio od raka dojke. Zato je bitno da se pregledaš redovno. Da, rak dojke se uvijek događa nekome drugome, ali nažalost može se dogoditi da sutra taj netko drugi budeš baš ti. Zato budi spremna i saznaj na vrijeme.
IONAKO
NE MOGU
UTJECATI
NA SVOJU
SUDBINU
"Ako mi je suđeno da obolim od raka, ništa ne mogu učiniti protiv toga. Neka bude šta mora." - ovakve izgovore često slušamo u našem okruženju. Misliš da je život zacrtan? Da je sudbina unaprijed određena? Da ne možeš imati nikakvu kontrolu niti utjecaj? To je u redu. Tvoje je pravo da shvaćaš život kako god želiš. Ipak, razmisli o ovome:
šta ako "je zacrtano" da rak otkriješ na vrijeme, da ga uspješno izliječiš i proživiš dug i produktivan život. Sjeti se da postoje mnogi koji te vole i kojima si potrebna.
Zato si "zacrtaj" redovne preglede i nemoj sebi uskratiti šansu da budeš zdrava i poživiš dugo.
ZNAM
SVE O
TOME
Znaš sve o raku dojke? Kada je na televiziji neka emisija o toj temi, prebacit ćeš program? Tokom oktobra kada u gradu naiđeš na info punktove udruženja, ti ćeš ih jednostavno zaobići? To je kriva taktika.
Ako se ti uspješno sakriješ od informacija o bolesti to ne znači da ćeš se uspješno sakriti od bolesti.
Prati informacije, kampanje i akcije koje su povezane s prevencijom, pregledima i liječenjem raka dojke. Što više znaš, to si jača i spremnija. Znanje koje imaš dat će ti moć da o toj temi diskutuješ, da pomažeš drugima te će te potaknuti da sama poduzimaš korake koji su važni za tvoje zdravlje.
Budi uključena, budi žena s velikim Ž!
NEMAM
DOKTO-
RA U
BLIZINI
To nažalost može biti istina. Dostupnost doktora u manjim sredinama još uvijek može biti nedovoljna. Ipak, i ovo je samo izgovor jer samopregled možeš vršiti sama, a ultrazvuk i mamografija ne rade se često. Za svoje zdravlje uvijek možeš naći malo vremena. Treba ga samo odvojiti!
PREVIŠE
SAM
ZAUZETA
DRUGIM
OBAVEZA-
MA
Da, znamo da si pretrpana obvezama i da današnji ti život ne ostavlja puno vremena za sebe. Znamo i da često dobrobit drugih ljudi koji su ti važni u životu stavljaš na prvo mjesto.
Ipak, razmisli - svi koji te vole bit će najsretniji ako si zdrava.
Zato je upravo tvoje zdravlje tvoja najveća obaveza. Zato jednom mjesečno nađi vremena za samopregled i za ostale preglede po potrebi.
OD
MAMO-
GRAFIJE
ĆU DOBITI
RAK
OD MAMOGRAFIJE
NEĆEŠ DOBITI RAK.
Zračenje postoji, ali je ono svedeno na najmanju moguću mjeru, posebno u novijim mamografskim uređajima kakve koristimo danas.
BOJIM SE LOŠIH VIJESTI
Rak dojke je u našoj predodžbi strašnija bolest nego što je to uistinu. Ako poput mnogih koristiš strategiju izbjegavanja pregleda, sjeti se da je rano otkrivanje najvažniji faktor izlječenja. Normalno je da se bojiš loših vijesti, otkrića da si možda bolesna. Ipak, razmisli šta si sve učinila i prošla u svom životu iako si se bojala. Važno je shvatiti i da su pregledi važni da isključe mogućnost bolesti. Ako tako gledaš na stvari, biće ti puno lakše odlučiti se na pregled.