KOLIKO ČESTO MORAŠ PREGLEDAVATI DOJKE?
Jedanput mjesečno, to je dovoljno i to će ti oduzeti svega nekoliko minuta. Prije i za vrijeme menstruacije dojke su obično povećane, napete i bolne pa je najbolje pregledavati dojke 5 do 7 dana nakon menstruacije. U kasnijoj dobi, kad prestanu menstruacije treba naći kakav drugi podsjetnik, npr. svaki prvi dan u mjesecu.
KAKO SE VRŠI SAMOPREGLED?
Znaš šta je najbolje?
Samopregled uopće ne boli.
To si samo ti koja se upoznaješ sa svojim tijelom i pratiš promjene na njemu.
Pa krenimo!
SAMOPREGLED ISPOD TUŠA
Tuširanje je idealna prilika da obaviš samopregled. Prvo trebaš nasapunati cijelo tijelo. Važno je da dojke i ruke budu mokre od pjene za kupanje, jer je bitno da klize po površini kože dojke prema uputstvu. Zamisli dojku kao krug podjeljen na 4 dijela. Ispružene prste ruke premještaj nježno preko svakog dijela dojke. Koristi desnu ruku za pregled lijeve dojke, lijevu ruku za pregled desne dojke. Provjeri postoji li neki tvrdi čvor ili zadebljanje. Pažljivo provjeri ima li ikakvih promjena u odnosu na raniji pregled dojki.
SAMOPREGLED
ISPRED OGLEDALA
Pregledaj svoje grudi s rukama podignutim iznad glave te potom i s rukama položenim na struk. Potraži bilo kakve promjene u konturi dojki, otekline, uvlačenja na koži ili promjene na bradavicama.
SAMOPREGLED U LEŽEĆEM POLOŽAJU
Stavi jastuk pod desno rame, a desnu ruku iznad glave. Ispruženim prstima lijeve ruke nježno pritiskaj desnu dojku malim kružnim pokretima krećući se okomito ili kružno po cijeloj dojci. Koristi najprije vrlo nježni, potom srednji i na kraju čvrsti pritisak. Stisni srednje čvrsto bradavicu, provjeri iscjedak i izrasline na bradavici i areoli. Boju iscjetka provjeri na bijelom papiru ili maramici. Kad si gotova, premjesti jastuk pod lijevo rame i podigni lijevu ruku iznad glave. Ponovi ove korake desnom rukom na svojoj lijevoj dojci pa završi pregled opipavanjem područja ispod pazuha.
ŠTA JE VAŽNO ZA RANO OTKRIVANJE?
Na šta trebaš obratiti pozornost?
1. Na promjene oblika i veličine dojke
2. Na kvržice i zadebljanja u dojci ili nabranost kože
3. Na iscjedak iz bradavice koji se javlja samo iz jednog otvora na bradavici (krvavi, smeđi ili jantarnožute boje)
NEMA MJESTA PANICI
Važno je znati da uzrok ovih promjena ne mora biti rak.
Postoje i druge bolesti koje mogu biti popraćene ovim promjenama. Međutim, ovo su znakovi koji mogu upućivati i na rak dojke, a to znači da moraš što prije posjetiti doktora koji će poduzeti odgovarajuće liječenje.
KOLIKO VREMENA MORAŠ ODRŽAVATI OVU NAVIKU?
Cijeli život, ali to ti ne smije biti toliko teško. Postoje mnoge navike koje uspješno održavaš cijeli život pa zašto ne bi usvojila još jednu koja je zdrava i korisna.
Najbolje je da sa samopregledima započneš već od 20-te godine života.
ŠTA NE SMIJEŠ ZABORAVITI?
Samopregled je tek prvi korak u brizi za svoje zdravlje. Barem jedanput na godinu trebaš se javiti na stručni pregled dojki kod specijaliste za bolesti dojke koji će klinički pregled obavezno nadopuniti ultrazvukom i/ili mamografijom ovisno o potrebi.
MALA POMOĆ PUNO ZNAČI
Imaš smartphone? Odlično! Onda instaliraj i potraži aplikaciju Breast test koja će ti pomoći da redovno održavaš zdravu naviku.
Aplikaciju potraži na Appstoreu (iPhone) i na Google Playu (Android).