ULTRAZVUK
Ultrazvuk bi trebao biti tvoj prvi izbor kada si mlada, a u nešto starijoj dobi ultrazvuk se kombinuje s mamografijom. Kada si mlada tvoje dojke imaju gusto žljezdano tkivo. Ultrazvukom dojki može se rano otkriti prisustvo kvržica (je li riječ o cisti ili tumoru). Ako je potrebno, u slučaju sumnjive kvržice, pomoću vrlo tanke igle može se učiniti ciljana punkcija i citološki pregled. Pretraga se izvodi ambulantno i, ne boj se, uopće ne boli niti su moguće ikakve komplikacije.
MAMOGRAFIJA
Mamografija je zapravo rendgen dojke koji se obavlja na mamografu. Mamografija je najbolja metoda ranog otkrivanja - njome se može otkriti rak dojke i dvije godine prije nego što tumor postane opipljiv. Dvije godine! Šta kažeš na to? Kada bi za maligne promjene znali toliko rano, naravno da bi ih uspjeli izliječiti. Možda si čula da mamografi zrače pa su zato štetni za tvoje zdravlje, ali to nije tako. Novi mamografski uređaji koriste daleko manje doze zračenja i nisu škodljivi. Prvu mamografiju, onu bazičnu najbolje je napraviti u dobi između 38. i 40. godine. Kada si u mlađoj dobi žljezdano tkivo zauzima gotovo čitavu tvoju dojku pa je mamografska slika nejasna. Nakon prve mamografije svaku sljedeću u kombinaciji s ultrazvukom trebaš dogovoriti s doktorom. Preporučuje se da na ultrazvuk odeš svake dvije godine, a na mamografiju svakih 5.
A SADA ODGOVOR
NA PITANJE KOJE TE
SIGURNO ZANIMA:
BOLI LI
MAMOGRAFIJA?
A SADA ODGOVOR NA PITANJE KOJE TE SIGURNO ZANIMA:
BOLI LI MAMOGRAFIJA?
BIĆEMO ISKRENI...
U nekim slučajevima može malo zaboljeti, ali bol je vrlo diskretna i pregled je brzo gotov. Ništa strašno za ovako važan pregled. Stisneš zube, a prođe i prije nego je počelo. Ne gledaj to kao problem, i zubaru ideš iako je veselo, zar ne?