NA OVOJ STRANICI NAUČIT ĆEŠ NEKOLIKO BITNIH STVARI O RAKU DOJKE.
Bez brige. Ovdje neće biti stručnih riječi i prekompliciranih objašnjenja. Samo ćemo ti, jezikom koji ćeš lako razumjeti, dati nekoliko osnovnih informacija o raku dojke. Znanje je moć koju treba iskoristiti za vlastitu dobrobit.
KAKO NASTAJE RAK DOJKE
Rak znači da se u ljudskom tijelu množe stanice koje nisu tipične za tijelo u kojem rastu. Kako dolazi do toga? Naši geni šalju stanicama upute kako se ponašati i kako rasti. Ponekad geni naprave grešku i tada se javljaju razne vrste tumora. Ponekad ti geni naprave grešku zbog nama nepoznatih razloga, a ponekad ih sami potaknemo da pogriješe tako što pušimo, pijemo akohol, ne bavimo se sportom, loše se hranimo i općenito živimo nekvalitetno. Dodatno, rak dojke je povezan s hormonom estragenom koji je zadužen da stanicama dojke govori koliko često i na koji način bi se trebale dijeliti. Ako žena ima previše estrogena, on šalje previše naredbi njezinim dojkama i može doći do pojave tumora. Nivo estrogena se povećava ako previše pijete ili ako imate previše kilograma. S druge strane, žene koje rode imaju manje estrogena.
KOJI SU RIZIČNI FAKTORI
Dob, genetski faktori (ako je netko u porodici obolio), roditeljstvo (je li žena rodila ili nije), dojenje (ako je žena dojila dijete barem 6 mjeseci, rizik je manji) - sve ovo su rizični faktori koji vrijede za sve žene. Uz ove postoji i lista specifičnih rizičnih faktora koji kod nekih žena predstavljaju veću, a kod nekih manju opasnost. Na toj listi su prekomjerna težina, konzumiranje alkohola, tjelesna aktivnost, hormonska terapija i korištenje oralne kontracepcije. Dakle, održavaj zdravu tjelesnu težinu, zabavi se, ali nemoj puno piti, bavi se nekim sportom barem rekreativno, kontrolisano koristi hormonske terapije i oralnu kontracepciju. Može?
PREGLEDAVAJ SE REDOVNO
Sticanje zdravih navika je ključno. Jednom mjesečno samopregled, a nakon toga, ovisno o životnoj dobi, ultrazvuk i mamografija. Kad radiš samopregled, normalno je da povremeno nađeš neku kvržicu. Tvoje dojke su živo tkivo. Mijenjaju se pod uticajem hormona, prateći promjene na tvome tijelu. Zato je bitno da ih upoznaš. Kada jednom stekneš zdravu naviku, naučit ćeš prepoznati dobre kvržice od onih koje bi eventualno trebalo pogledati kod doktora.
NA ŠTA TREBA OBRATITI PAŽNJU
Ne traže se samo kvržice. Evo još nekoliko stvari na koje treba obratiti pažnju. Vidiš li neke promjene u veličini ili obliku svojih dojki? Našla si neku izbočinu ili zadebljanje na jednoj od svojih dojki ili ispod pazuha? Iz bradavice ti teče tekućina, iako nisi trudna i trenutno ne dojiš? Čini ti se da je tvoja dojka promijenila položaj? Vidiš neke promjene na svojoj koži na dojki, možda neki osip, crvenilo, pjegice ili nabiranje? Osjećaš li bol u dojkama? Ako je odgovor na neko od ovih pitanja pozitivan, javi se doktoru. Samo bez panike. Možda nije ništa, ali zašto ne provjeriti. Doktor to zna bolje od tebe i treba mu vjerovati.
KAD DOĐEŠ KOD DOKTORA
Došla si na pregled. Možda imaš neke simptome, pitanja ili nesigurnosti. Zadatak broj jedan za tebe je: sve reci doktoru. Zapiši sve promjene koje prolaze tvoje dojke i koje ti se čine sumnjive i sve prenesi stručnoj osobi. Što više informacija mu kažeš, dijagnoza će biti bolja. Vjerojatno će te doktor pitati i neka pitanja na koja najradije ne bi odgovarala. Koliko pušiš i piješ? Kakvu kontracepciju koristiš? Kako se hraniš? Budi uvijek iskrena. Reci sve kako je. Zapamti, doktor je osoba koja ti može pomoći. Ako se otkrije neki problem, doktor je tu da te izliječi, a ako bude lažna uzbuna, doktor je tu da sve dobro provjeri i da te utješi, da ti kaže da si dobro i zdrava.
ZAŠTO JE VAŽNO RANO OTKRIVANJE
Rak dojke se puno lakše liječi u fazi kada se još nije jako proširio. Zato je bitno, ali baš jako bitno, da stekneš zdrave navike te da redovno obavljaš samopregled, i ovisno o dobi, ultrazvuk ili/i mamografiju. Želimo ti da ti ovi pregledi postanu navika i dio rutine - nešto što želiš raditi radi sebe i svih onih koje voliš. Prije svega želimo ti da se ova ružna bolest nikad ne dogodi, a ako ne budeš te sreće, želimo ti da je otkriješ na vrijeme i izlječiš u što kraćem roku. Na kraju, imamo za tebe jednu molbu. Podijeli ovu stranicu s prijateljicama, sa svojom mamom, tetkama, porodicom… Nikad ne znaš, možda nekome od dragih osoba spasiš život!
Udruženja žena oboljelih od raka dojke
Udruženja žena oboljelih i liječenih od raka dojke pomažu ženama oboljelima od raka, te porodicama i prijateljima koji imaju iskustvo raka u svojoj blizini.
Svaka žena koja oboli od raka može se obratiti u neko od udruženja u svojoj blizini gdje će dobiti stručnu pomoć i podršku.